In Nederland is de trend van duurzaam beleggen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een dominante ontwikkeling binnen de beleggingswereld. Beleggers hebben de keuze uit een breed scala aan duurzame beleggingsfondsen, die zich richten op groene en sociaal verantwoorde investeringen.

Business Insider

Een onderzoek van Business Insider heeft 20 van deze fondsen geïdentificeerd, die beschikbaar zijn bij Nederlandse brokers en op de beurzen van Euronext. Deze fondsen investeren in duurzame aandelen en obligaties, met een focus op het genereren van zowel een positieve maatschappelijke impact als financieel rendement​ (Business Insider Nederland)​.

David Gait

Een specifieke beheerder die in dit kader wordt uitgelicht is David Gait, die de leiding heeft over een fonds met een sterke voorkeur voor bedrijven uit India. Dit fonds, ondersteund door 27 beheerders en analisten, kiest voor bedrijven die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook bijdragen aan de duurzaamheidsontwikkeling van de landen waarin ze actief zijn. Dit benadrukt de integratie van governance (de ‘G’ van ESG: Environmental, Social, and Governance) in het beleggingsproces. Het fonds heeft een significante blootstelling aan defensieve consumentengoederen en IT-bedrijven, wat het een hoge Morningstar Sustainability Rating heeft opgeleverd​ (Morningstar)​.

Doe vooraf onderzoek

Hoewel specifieke details over fondsen met negatieve beoordelingen niet direct beschikbaar waren, is het belangrijk om te erkennen dat de duurzaamheidsclaims van sommige fondsen kritisch moeten worden beschouwd. Niet alle fondsen die zichzelf als ‘duurzaam’ of ‘groen’ labelen, voldoen daadwerkelijk aan de hoogste standaarden van milieuvriendelijkheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Potentiële beleggers wordt daarom aangeraden om grondig onderzoek te doen naar de duurzaamheidsprestaties en -strategieën van fondsen, evenals naar hun financiële rendement en risicoprofiel, alvorens te investeren.