Is beleggen in goud nog rendabel?

Sta jij op het punt om met beleggen te beginnen? Dan is de kans groot dat je vooral denkt aan aandelen en aan grondstoffen zoals goud. Eerlijk is eerlijk: de goudprijs heeft het jarenlang vreselijk goed gedaan en laat nog altijd een stijgende prijs zien. Schaarste werkt hier in mee. Want ooit komt er een einde aan de voorraad goud. En waar weinig van is, betaal je doorgaans veel voor.

Toch stellen veel beleggers zich de vraag of beleggen in goud nog rendabel is. Levert goud in de eerste plaats nog voldoende op? En is het in de tweede plaats alle moeite en stress nog wel waard?

Wat doet de goudprijs?
In de afgelopen jaren heeft de goudprijs alleen maar een stijgende lijn laten zien. De waarde van goud is zo toegenomen dat mensen die er vanaf het begin af aan bij waren, heel veel geld hebben verdiend aan het kopen van gouden baren en munten. Nog altijd zijn er mensen die hun geld hebben zitten in goud en het nog niet verkopen, want de goudprijs is nog steeds stijgende.

Echter is het wel de vraag of de stijgende lijn van een paar jaar geleden nog een keer terug komt. Goud blijft in waarde toenemen, maar vanuit verschillende kanten zijn er nu ook geruchten dat het plafond bereikt gaat worden. Wie nu instapt kan er dus zeker nog winst uithalen, maar het is sterk de vraag of dat voldoende is…

Alternatieven voor goud
Wil je wel beleggen in iets dat nog aan het groeien is? Dan zou je kunnen overwegen om, heel logisch, een ander edelmetaal uit te zoeken. Zilver kost minder en heeft dus een mooie instapprijs. Ook diamant is een edelmetaal waar veel voor betaald wordt en heeft al jaren een stijgende lijn laten zien.

Maar misschien moet je het in een heel andere hoek zoeken. Het nieuwe goud is vaak digitaal. Zoals de Bitcoin, de Litecoin en het onlangs gegroeide Ethereum. Wat dat betreft zou je eens moeten overwegen om in cryptocurrencies te gaan beleggen.

Beleggen in online geld
Cryptocurrencies zijn online betaalmiddelen, zoals de Bitcoin. Hoewel ze gezien en afgebeeld worden als muntgeld, zijn het geen echte valuta. Althans, het is niet geld zoals we dat kennen. Desondanks kunnen cryptocurrencies wel in waarde toenemen als ze gemined worden. Door een bepaalde codering worden de crypto’s dus steeds meer geld waard.

Een aantal jaar geleden was dat te zien aan de Bitcoin, die totaal meer dan $ 40 miljard vertegenwoordigt. Ook andere munteenheden, met andere coderingen, zijn enorm veel geld waard en stijgen nog altijd. Ethereum is de laatste maanden zeer actief besproken, vanwege de enorme groei.

Handelen in cryptocurrencies
Anno vandaag de dag is het niet verkeerd om je geld te beleggen in cryptocurrencies. Door op het juiste moment in- en uit te stappen kun je astronomische bedragen binnenhalen. De cryptocurrencies zijn doorgaans waardevast en bieden als ander voordeel dat je er geen bank voor nodig hebt. Een online omgeving waarin ze zijn opgeslagen voldoen prima. En mocht je er dan toch geld voor willen hebben, dan zal het bedrag ervoor in de tussentijd flink zijn toegenomen.

Wel is de wereld van cryptocurrencies vrij complex. Het beste lees je je van tevoren goed in, zodat je een beetje weet waar het over gaat.

Conclusie
Goud is niet uit, maar er zijn meer alternatieven voor lucratieve beleggingen. Waar de goudprijs haar grootste pieken gehad lijkt te hebben en andere edelmetalen – zoals zilver – niet eens in de buurt komen, is dat anders in de wereld van cryptocurrencies. Die prijzen rijzen de pan uit en kunnen dus zeker wat betekenen voor de nieuwe belegger.