Brand New Day

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wie is Brand New Day? Het is een online pensioenbank die sinds de zomer van 2017 actief is in Nederland. De oprichters van de BinckBank zijn het nieuwe bedrijf begonnen omdat ze denken dat het een gat in de markt is. Veel zelfstandigen sluiten nu een pensioenverzekering af bij een grote verzekeraar. Brand New Day denkt dat dit veel goedkoper kan door lagere kosten te berekenen.

Bankvergunning

Brand New Day beschikt over een bankvergunning. Het heeft ruim twee jaar moeten wachten voordat de De Nederlandsche Bank hiervoor toestemming gaf. Na de financiële crisis zijn de regels om een bank te beginnen een stuk strenger geworden. We hoeven alleen maar te denken aan het debacle met de Icesave bank in 2008 waarbij duizenden Nederlanders gedupeerd werden. Achteraf is alles nog goed gekomen en kreeg iedereen (jaren later) toch nog zijn geld terug. Spaarproducten voor het pensioen kunnen alleen verkocht worden als een bedrijf een bankvergunning heeft.

Overnames

Allianz Nederland Asset Management (ANAM) werd in juli 2017 overgenomen door Brand New Day. Het klantenbestand nam hierdoor toe naar 200.000 en het belegde vermogen steef van 500 miljoen euro naar 2.2 miljard euro.

Ervaringen

Wat zijn de Brand New Day ervaringen? Het is een tamelijk nieuw bedrijf en daarom zijn er nog niet erg veel reviews te vinden op het internet. De eigen bedrijfssite geeft uiteraard een positief beeld. Bijna 45% geeft de bank een 8 als cijfer en 5% geeft een 10. Minder dan 1% geeft de nieuwe pensioenverzekeraar een onvoldoende (<6).

Pensioenrekening sparen

Heb je een eigen bedrijf dan zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Als je in loondienst werkt dan zorgt de werkgever ervoor dat er elke maand een bedrag opzij wordt gezet voor je pensioen. Een pensioenverzekering was tot kort het terrein van de grote verzekeraars maar sinds 2017 is er nu Brand New Day (BND). Zij beloven veel lagere tarieven te rekenen waardoor het rendement op termijn aanzienlijk hoger zal zijn.

Hoe werkt het?

Men opent een pensioenrekening sparen bij BND en conformeert zich aan de regels die bij zo’n rekening horen. De inleg mag je aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor kun je voordelig een pensioen opbouwen. Zit je op het moment in de hoogste belastingschijf dan kun je dus 50% aftrekken. Ben je later met AOW dan val je wellicht in een lagere belastingschaal. Je betaalt dan een lagere belasting over de pensioenuitkering.

Niet tussentijds opnemen

BND probeert met het ingelegde geld een zo hoog mogelijk rendement te behalen door het te beleggen en te sparen. Er is wel een limiet aan wat je mag inleggen. Dit is geen onbeperkt bedrag maar is afhankelijk van je inkomen. De inleg van je pensioenrekening bij BND kun je niet zomaar opnemen. Doe je dit wel dan moet je het belastingvoordeel terugbetalen aan de belastingdienst + je ontvangt een boete. Als je aan een pensioenrekening sparen begint moet je dus redelijk zeker weten dat je het geld tussentijds niet nodig hebt. Als je hieraan twijfelt dan is het beter om een beleggersrekening of een gewone spaarrekening te openen. Het nadeel van een gewone spaarrekening is dat je geen belastingvoordeel hebt en ook in de verleiding komt om er geld van af te halen.

Polis overboeken

Bij Brand New Day kun je je bestaande polis laten overboeken. Dit kan bijvoorbeeld een pensioen- hypotheek- of lijfrentepolis zijn. Men betaalt dan eenmalig 45 euro afsluitkosten plus stortingskosten. Deze kosten bedragen 0,5% van elke geldstorting. De jaarlijkse beheerskosten zijn 0,61%. Het voordeel wat men behaalt bij BND is ahankelijk van de beheerskosten die uw eigen bank rekent. Zou uw eigen bank ook lage beheerskosten rekenen dan is een verhuizing minder winstgevend dan wanneer ze een paar procent beheerskosten rekenen. Als men de polis overboekt dan zal er in de meeste gevallen niets veranderen. Als de polis voor 1992 is afgesloten dan valt deze onder het Oude Regime. Dan kunnen er een aantal mogelijkheden zijn.

Sparen

Geen zin om een pensioenrekening sparen te openen? Een Brand New Day Spaarrekening levert 0,25% op aan rente en het is vrij opneembaar. Er mag maximaal 10 miljoen euro op staan. Spaartegoeden van meer dan 1 miljoen euro krijgen geen rentevergoeding. Een spaarrekening van Brand New Day valt onder het depositogarantiestelsel. Er wordt maximaal 100.000 euro per rekeninghouder vergoed als de bank omvalt.