Binck en Alex

Binck is de grootste online broker van Nederland met 188.000 klanten. Het bedrijf werd in 2000 opgericht en was de eerste broker in Nederland met realtime koersen van de AEX. In 2001 waren er 4000 klanten. In 2004 was dit aantal gegroeid naar 20.000 beleggers. De klanten komen van de traditionele banken die veel duurder zijn met hun dienstverlening. In december 2007 werd online broker Alex (van de Rabo bank) overgenomen. Binck wordt na de overname een van de grootste online brokers in Europa. Een order voor de koop/verkoop van aandelen in een basisrekening bij Binck kost 6.50 euro + 0.10%. De minimum kosten zijn 10 euro. Bij Alex is een order 6.50 euro + 0.12% maar is er geen minimumbedrag. Bij een kleine order is de klant hier dus goedkoper uit.

Lynx

Lynx is een online broker die in 2006 gestart werd door Jeroen Kramer en Rogier Groen. In maart 2015 heeft Lynx 30.000 klanten. Het bedrijf is in vergelijking met Binck en Alex een stuk goedkoper. Een order voor het kopen van aandelen kost 6 euro terwijl bij Binck dit minimaal 10 euro is.

Goedkoopste online broker

De goedkoopste online broker is waarschijnlijk DeGiro dat in 2008 werd opgericht door een aantal oud-medewerkers van Binck. Bij een aandelen order van 1000 euro rekent DeGiro 2.20 euro kosten (in 2015) terwijl dit bij Binck, Alex, Rabo en SNS 10 euro is. De tarieven van Lynx liggen met 6 euro in het midden. Voor een order van 10.000 euro rekent DeGiro 4 euro. Lynx volgt op 9 euro, Binck op 16.50 euro terwijl Alex 22.50 euro rekent. In een artikel van het Financieel Dagblad vraagt de journalist aan de directeur van DeGiro waarom het zo goedkoop kan. De directeur geeft als voorbeeld een aandelen transactie ING van 5000 euro. DeGiro moet voor deze transactie een fee betalen van slechts 1 euro. DeGiro rekent hun klanten een tarief van 3 euro. Hij vraagt zich af waarom de andere brokers een veel hogere marge vragen aan hun klanten. Het is natuurlijk wel zo dat Binck en Alex meer ondersteuning bieden met allerlei hulpmiddelen en analyses. DeGiro vraagt voor aanvullende diensten extra geld. Een van de onderdelen waarbij DeGiro zijn geld verdient is het uitlenen van effecten. Klanten die dat niet willen moeten een ander account aanvragen waarin voor sommige zaken betaald moet worden.

Beleggingsfondsen

ING Investment Management (ING IM) was het grootste fondshuis met een marktaandeel van 12.8%. Het fonds beheerde 180 miljard euro voor particuliere en institutionele beleggers. Inmiddels is het fonds onderdeel van Nationale Nederlanden (NN Investment Partners). Dit heeft wel tot gevolg dat ING klanten niet langer doorgestuurd worden naar het nieuwe fonds. Sterker nog, het pensioenfonds van ING heeft zijn kapitaal van 10 miljard euro weggehaald na de switch. Op nummer twee van grootste fondsbeheerders stond Robeco en op de derde plaats Aegon.