Crowdfunding

Crowdfunding
Crowdfunding is letterlijk vertaald: financiering door een menigte. Rond het jaar 2000 verschenen de eerste crowdfunding websites op het internet. Bedrijven en personen kunnen door middel van het opzetten van een project laten zien waar ze financiering voor nodig hebben. Dit kan voor een technologische uitvinding zijn maar ook voor het schrijven van een boek. Als mensen denken dat het een interessant project is dan kunnen ze geld doneren aan het bedrijf. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) denkt dat er in 2014 ongeveer 37 miljoen euro is opgehaald door Nederlandse crowdfundingplatformen.




Beloning & rente
In ruil krijgen de sponsors van het project hier iets voor terug. Dit kunnen aandelen zijn met een leuke rente maar ook niet financiele zaken zijn mogelijk. Een muziekgroep kan tickets verstrekken voor een concert of een opgenomen cd sturen. In Europa is het toegestaan (onder bepaalde voorwaarden) dat crowdfunding geld ophaalt en dit in aandelen terugbetaalt. In Amerika is dit verboden. Een andere wettelijke maatregel is dat crowdfunding platformen geen bedrijven mogen gaan promoten. Er wordt soms een hoge rente gegeven van wel 7% door bedrijven om sponsors te vinden. Een hoge rente betekent ook dat het risicoprofiel hoog is en dat er een gerede kans bestaat dat het project het niet haalt (failliet, geen geld meer, gestopt). Sponsors moeten hierop bedacht zijn dat ze hun geld kwijt kunnen raken. Sparen levert bijna geen rente meer op. Dus dat is ook geen alternatief meer.

Grootste crowdfunding sites

De grootste internationale crowdfunding site is Kickstarter.com die thans ook in Nederland werkzaam is. De website kan indrukwekkende cijfers laten zien. Zo heeft Kickstarter meer dan 9 miljoen sponsors (packers genoemd) waarvan 2.8 miljoen herhaald geld hebben gegeven. Er werd in totaal voor 1.8 miljard dollar opgehaald. Er werden tot nu toe door. Kickstarter meer dan 245.000 projecten opgezet. Ruim 89.000 projecten werden succesvol gefinancierd (zij haalden hun limiet).
Van deze groep kregen 53.000 projecten een bedrag van 1000-9999 dollar. Er waren ook 113 projecten die meer dan 1 miljoen dollar ophaalden. De projecten die het niet haalden waren in de meerderheid (bijna 150.000). Ongeveer 20% van deze projecten had helemaal niets aan geld opgehaald (32.000 projecten). De grootste groep (meer dan 93.000 projecten) haalde slechts 1%-20% van het benodigde startkapitaal op.

Grootste crowdfunding site in Nederland

De grootste crowdfunding site in Nederland is Geldvoorelkaar.nl. Sponsors kunnen geld investeren aan bedrijven of personen en het daarna in maandelijkse termijnen terug krijgen. Op basis van rente, risico, looptijd en doel kunnen projecten gefilterd worden. Er zijn 6 risicoclassificaties van defensief tot aan zeer speculatief. In juli 2015 zijn er 180 projecten aangemeld bij Geldvoorelkaar.nl. De meerderheid van de projecten valt onder ‘speculatief’ tot ‘zeer speculatief’. Als het project voldoende geld ophaalt betaalt degene die het geld ophaalt een eenmalige succesfee van 0.9%. Andere grote crowdfundingplatformen zijn Symbid, Voordekunst en Crowdaboutnow.