Nieuws

Groen beleggen fiscaal aantrekkelijk
Groen beleggen is geen niche meer. Het bedrijfsleven gaf in 2013 al voor 20 miljard euro uit aan groene obligaties. Beleggers kunnen steeds meer en makkelijker groene beleggingen doen via hun broker. Groen beleggen is aantrekkelijk gemaakt door de belastingdienst. Er is een vrijstelling van belasting betalen tot €57.385. Met fiscale partner bedraagt de vrijstelling €114.770.
Groene aandelen met belastingvoordeel

De Nederlandse overheid stimuleert beleggingen in groene aandelen. Bij de volgende fondsen kan men groen beleggen:
– ABN AMRO Groenbank
– ASN Groenbank
– ASN Groenprojectenfonds
– BNP Paribas Groen Fonds
– Fortis Groen Fonds
– Regionaal Duurzaam 1
– ING Groenbank
– Nationaal Groen Beleggingenfonds II
– Nationaal Groen Beleggingenfonds III
– Rabo Groen Bank
– Stichting Groenfonds
– Stichting NOTS RE Investments
– Triodos Groenfonds
– Groenwoningen Fonds

Groenfondsen

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan de banken vermeld die een erkend groenfonds hebben. Op de korte lijst staan de grote bekende Nederlandse banken, BNP Paribas Groen Fonds, Triodos Groenfonds, Stichting NOTS RE Investments, Nationaal Groenfonds en Regionaal Duurzaam 1.

ABP

Pensioenfonds ABP heeft voor 230 miljoen euro aan groene obligaties gekocht in de eerste 9 maanden van 2014. Het geld ging o.a naar windmolenparken in Nicaragua en India. Verder verstrekte ABP kleine leningen aan duurzame bedrijven in Sri Lanka en Cambodja. ABP is een van de grootste pensioenfondsen ter wereld. Volgens berekening had het bedrijf 14.5 miljard euro belegd in projecten met een hoog duurzaamheidsgehalte. Er wordt niet belegd in bedrijven die cluster-, chemische-, biologische- en kernwapens maken.