Duurzame hypotheken
Een groene hypotheek stelt het milieu centraal door te besparen op energiekosten in huis. Maatregelen in de koopwoning kunnen zijn: het installeren van zonnepanelen, zonneboiler, Hoog Rendement ++-glas en isoleren van de muren/dak/vloer en bodem. Een onafhankelijke energieadviseur kan advies op maat geven voor bouwtechnische verbeteringen in huis. Als men een energielabel keuring en Energie Prestatie Advies (EPA) laat uitvoeren dan kost dit een paar honderd euro. Met een zuinig energielabel kan de hypotheekrente wel 0.5% dalen.
Een huis met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan hierdoor dalen van 3.5% naar 3% hypotheekrente. Het maximale groene hypotheekbedrag wat men kan kan lenen is €100.000. Hiervoor moet de woning het hoogste energielabel hebben (label A). Met energielabel B kan tot €50.000 geleend worden. Een groene hypotheek wordt daarom vaak gecombineerd met een gewone hypotheek.
Nul energie
Ideaal is de situatie waarin evenveel energie opgewekt wordt als er verbruikt wordt. Dit kan door een goede isolatie van de woning, energiezuinige apparatuur en met zonnepanelen op het dak. Wanneer er in de zomer teveel stroom geproduceerd is kan dit aan het elektriciteitsnet geleverd worden. In de wintermaanden is er minder zonnekracht en ontvangt de huiseigenaar het overschot van de zomermaanden weer terug. Op deze wijze is het energieverbruik in balans. Nul energie wordt ook wel energieneutraal of CO2-neutraal genoemd. Veel gemeenten in Nederland geven een subsidie aan mensen die hun koophuis energieneutraal maken. Plannen voor energieneutraal bouwen zijn vastgelegd door de overheid en Europa. Het beleid is dat na 2020 nieuwe gebouwen en overheidsgebouwen geen of heel weinig energie zullen gebruiken. In de toekomst zullen ook bestaande woningen zeer energiezuining moeten worden.