Grootste vermogensbeheerder ter wereld
Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van 4.1 biljoen dollar (1000 miljard is 1 biljoen ). Het bedrijf bezit aandelen in de grootste ondernemingen ter wereld. Eind 2012 had Blackrock nog 41 miljoen aandelen van Apple (4.4%) nadat het in een jaar tijd al 10 miljoen aandelen had verkocht. In 2015 belegde Blackrock o.a 300 miljoen dollar in Jawbone (fitnessmeters, luidsprekers) en 175 miljoen dollar in taxi dienst Uber.
Grootste obligatiebelegger
De grootste obligatiebelegger ter wereld was jarenlang de Pacific Investment Management Company (Pimco). Het moederbedrijf van Pimco is de Duitse verzekeraar Allianz. De baas en oprichter bij Pimco was Bill Gross waarvan gezegd werd dat hij 200 miljoen dollar verdiende per jaar. Pimco beheerde ongeveer 2000 miljard dollar aan vermogen. Na een aantal verkeerde beslissingen omtrent de strategie van het beleggen kwamen er spanningen in de top van het bedrijf. De bekende bestuursvoorzitter stapte op en steeds meer beleggingsfondsen verloren het vertrouwen en haalden geld weg bij Pimco. In september 2014 stapte ook Bill Gross op en vertrok naar concurrent Janus Capital.
Grooste beleggers
Tot de meest succesvolle en grootste beleggers in de wereld behoort Warren Buffett. Hij is inmiddels bijna 85 jaar oud maar nog altijd actief met beleggen. Zijn bijnaam is ‘het orakel van Omaha’. Met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway doet Buffett regelmatig beleggingen in grote ondernememingen. Zijn voornaamste investeringen zitten in Amerikaanse bedrijven zoals Coca Cola, Wells Fargo (bank), IBM, American Express en Procter & Gamble. Hoewel Buffett een flink belang heeft in het computertechnologiebedrijf IBM liet hij de IT sector als geheel links leggen.
Grootste belegger in Nederland
Pensioenbedrijven en verzekeraars zijn de grootste beleggers in Nederland. Volgens een artikel van De Nederlandse Bank (DNB) hadden de pensioenfondsen in Nederland in 2013 zo’n 960 miljard euro aan belegd vermogen. Het grootste gedeelte was in aandelen belegd (297 miljard), staatsobligaties (249 miljard), bedrijfsobligaties (122 miljard) en vastgoedbeleggingen (91 miljard). In Nederland was 135 miljard euro belegd. Het grootste deel (545 miljard euro) was buiten Europa belegd. De directe beleggingen in het Nederlandse MKB waren 1 miljard (0.1%).