Beleggen in teakhout

Duurzaam beleggen in teakhout
Ruim 20 jaar geleden werden de eerste projecten gelanceerd waarin beleggers konden investeren in teakhout. De plantages stonden voornamelijk in landen van Midden-Amerika zoals Coasta-Rica. Het idee van groen beleggen sprak veel milieubewuste mensen erg aan. De projecten waren niet alleen duurzaam maar beloofden ook hoge rendementen van 10% of meer. Wereldwijd staken beleggers veel geld in de teakhout plantages. Een tiental jaren later bleek dat dit een verkeerde beslissing is geweest. Veel beleggers zijn al hun geld kwijt omdat er van alles misging met de beleggingsfondsen die het geld en de plantages beheerden.
AFM en teakhout

Sinds 2006 kreeg de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) 44 vergunningaanvragen van beleggingsfondsen die teakhout als beleggingsobject aanboden. Het merendeel van de aanvragen werd afgewezen door de AFM. Slechts 9 vergunningaanvragen werden goedgekeurd. Wanneer een belegging groter is dan 50.000 euro dan hoeft het niet onder controle te staan van het AFM. Na 2006 werd bewaarheid wat de meesten al hadden vermoed: er is veel fraude gepleegd. De belangrijkste redenen voor de AFM om geen vergunning af te geven waren de ondoorzichtige bedrijfsvoeringen en onbetrouwbare bestuurders. Veel beleggers hadden totaal geen benul van teakhout en van de structuur hoe het fonds was opgezet.

Teakhout belegging

Nu de waarheid dan eindelijk is uitgekomen blijken er veel zaken mis zijn gegaan. Zo was het bijna standaard dat slechts een klein gedeelte van het ingelegde geld belegd werd in de plantages. Met mooie folders en dure reclame op televisie werden tienduizenden beleggers gelokt om mee te doen.
De beheerder(s) van het fonds werkte vaak alleen of in een klein groepje. Er was verder geen toezicht op de geldstromen binnen het bedrijf. Het hout van de plantages bleek bovendien van inferieure kwaliteit te zijn. In de folders was uitgegaan dat het hout verkocht zou worden voor hoge bedragen. In werkelijkheid lagen de verkoopcijfers veel lager. Teakhout van de hoogste kwaliteit heeft lang in het bos gestaan (meer dan 60 jaar) en is goed onderhouden. Het hout op de plantages stond soms op de verkeerde bodem en kreeg amper de tijd om volwaardig te groeien.

Teakhout na 2008

De AFM kreeg na 2008 slechts 6 vergunningaanvragen van beleggingsfondsen die in teakhout wilden handelen. Drie aanvragen werden afgewezen. Van de overige drie zijn er twee aanvragen ingetrokken omdat de fondsen failliet zijn verklaard of er mee stopten. Gedupeerde beleggers hebben zich veelal verenigd in stichtingen en verenigingen om geld terug te krijgen maar dit is bijna een onmogelijke opgave gebleken. De meerderheid van de mensen is het ingelegde geld geheel of grotendeels kwijt.

Groen beleggen

Groene obligaties
Groene hypotheek