Groene obligaties

Inleg groenfondsen daalt
Beleggers haalden de afgelopen jaren voor bijna 3 miljard euro weg uit de groenfondsen en groene spaarregelingen. In 2009 was het ingelegd vermogen nog €7.4 miljard maar eind 2013 was dit teruggelopen naar €4.6 miljard. De reden is vermoedelijk de versobering van de fiscale voordelen.
Obligaties

Aan de andere kant zijn groene obligaties sterk gegroeid. De Telegraaf schrijft in verschillende artikelen dat deze markt een grote vlucht heeft genomen. Eind 2013 was er voor €20 miljard aan groene obligaties uitgegeven door bedrijven en instellingen. Verwacht wordt dat dit bedrag de komende jaren naar €200 miljard euro zal doorgroeien. De analist uit het artikel vertelt dat spaarders goed moeten kijken naar de duurzaamheid van de beleggingen. Fondsen kijken meer naar governance dan naar het milieu. Ook de kosten zijn vaak hoger dan bij niet-duurzame obligatiefondsen. In Nederland staan Triodos en ASN goed bekend om hun groene obligatiefondsen en horen bij de best presterende fondsen in de markt.

Rente &

Instellingen als de Wereldbank en Europese Investeringsbank betalen rond de 1,25% rente per jaar. Groene bedrijfsobligaties liggen meestal tussen de 2 en 3% rente. Wat de duurzame obligaties aantrekkelijk maakt is dat men een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing tot €56.420 ontvangt + een extra heffingskorting van 1,3%.

Duurzaam produceren

Multinational Unilever heeft een duurzaam plan ontwikkeld; het Sustainable Living Plan. Hierin worden duurzame projecten gefinancierd die moeten voldoen aan de nieuwste eisen van broeikasgassen, afval- en verpakkingsverwerking, waterverbruik en grondstoffen. Zo wil het bedrijf het verpakkingsafval in 2020 drastisch verminderen en het benodigde waterverbruik voor productie halveren. Overbodig verpakkingsmateriaal zal gaan verdwijnen, de verpakkingen zijn lichter geworden en nieuwe navulverpakkingen zijn geïntroduceerd. In maart 2014 haalde Unilever 250 miljoen Pond op aan groene obligaties. Het geld is bedoeld voor duurzame iniatieven in fabrieken in Amerika, China, Rusland en Zuid-Afrika. De rentevergoeding bedraagt 2% en de looptijd is tot december 2018.

Rabobank

De Rabo Groen Obligaties keren een vaste jaarlijkse rente uit en hebben een looptijd van een tot zeven jaar. Hoewel ze overdraagbaar zijn is het in de praktijk moeilijk om ze tussentijds te verkopen.