Beleggen in de AEX

koersen op beurs

Beleggen in de AEX

De AEX is de Amsterdamse beurs waar de top 25 Nederlandse bedrijven genoteerd staan. Hier zit Hollands glorie tussen zoals Heineken en Shell, maar ook onbekendere holdings als Prosus hebben een plek op de Nederlandse beurs gekregen. De AEX vertegenwoordigd de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Omdat dit onderhevig is aan veranderingen, wordt de AEX 2 keer per jaar geactualiseerd. Bedrijven die gekrompen zijn in beurswaarde kunnen een notering krijgen op de AMX beurs, waarbij bedrijven vanuit de AMX index die (enorm) zijn gegroeid promotie kunnen maken naar de AEX. AEX beleggen is daarmee ook populairder dan AMX, maar waarom eigenlijk?

AMX en AEX verschil

Het verschil tussen de AMX en AEX maakt voor jou als belegger in de basis niets uit. Het kopen en verkopen van aandelen van beide beurzen werkt exact hetzelfde, waarbij de AMX de 25-50 grootste bedrijven heeft en de AEX de 1-25 grootste bedrijven. Waarom bedrijven het toch belangrijk vinden om in de AEX terecht te komen, zit hem vooral in de (media) aandacht die je daarmee krijgt. Er wordt vaker over je geschreven wanneer je op de AEX genoteerd staat als bedrijf, waardoor je onder de aandacht komt van beleggers en je daarmee de interesse in de aandelen van je bedrijf weet te verhogen.

Aandelen kopen

Om zelf te kunnen beleggen kun je heel gemakkelijk via een broker een beleggingsaccount maken. Zelf beleggen in aandelen gaat altijd via een broker, zeg maar de makelaar tussen de beurs en jou als particulier. Een broker kan een onafhankelijke aanbieder zijn als Bux en DeGiro, maar dit kan ook via je eigen bank. Belangrijk is om hierbij het verschil in transactie en beheerkosten goed te vergelijken, omdat het kan gebeuren dat een broker hoge kosten rekent om te kunnen beleggen. Dit is absoluut niet nodig, dus een goed vergelijk maken van de kosten loont zeker.

Scroll to top